EkonomiGenelGündemSiyaset

‘3 Harflilerin Rakibi Pazarcıdır’

Balıkesir Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Nurullah Bozkır, pazarcı esnafının artık belediyeden yer değil, Balıkesir’de yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini yükseltecek büyük bir proje olan pazar kompleksi istediğini söyledi. Başkan Bozkır: “Avlu gibi bizim de dükkanlarımızın olduğu bir kompleks alan istiyoruz. Bir vatandaş pazara geldiğinde oturup çay içebileceği bir yer, otoparkı, pazarda gezerken çocuğunu bırakabileceği bir yer, yeşil alan olmasını istiyoruz. Biz artık altına taş döşenip üstü kapatılan bir alan istemiyoruz” dedi.

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Balıkesir Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Nurullah Bozkır, gelişen şehir ve imkanlar doğrultusunda belediyelerin artık sıradan pazar yeri yapmamaları gerektiğini açıkladı. Bozkır, pazarcı esnafının alışveriş merkezi büyüklüğünde kapalı imkanları ve hizmetleri fazla olan Pazar Kompleksi beklentisi olduğunu söyledi.

Pazar kültürünün bu ülkenin gerçeği olduğunu ifade eden Başkan Bozkır, “Biz bu ülkenin gerçeğiyiz. Pazar alış-verişi bir kültürdür. Biz pazarcılar olarak artık belediyelerden bir pazar yeri istemiyoruz. Biz Pazar kompleksi istiyoruz. Bugün bir Avlu gibi bizim de dükkanlarımızın olduğu bir alan istiyoruz. Bir vatandaş pazara geldiğinde oturup çay içebileceği bir yer, otoparkı, pazarda gezerken çocuğunu bırakabileceği bir yer, yeşil alan olmasını istiyoruz. Biz altına taş döşenip üstü kapatılan bir alan istemiyoruz. Yerel yönetimlerin artık Pazar yeri noktasında 50 yıllık planlar yapması gerekiyor. İstanbul’da buna örnek pazar alanları mevcut. Adeta bir alışveriş merkezi gibi alanlar yapılmış. Bunları Balıkesir’de de yapmak gerekiyor. Belediyelerin bu konuda bütçe planlaması yapması gerekiyor” dedi.

“PAZARDA ARADIĞINIZ HER ŞEYİ BULABİLİRSİNİZ”

Birçok ürünü, birçok farklı satıcının sattığını pazarlardaki ürünlerin sürekli olarak kaliteli ve taze olduğunu ifade eden Başkan Bozkır, pazarlarda vatandaşların aradığı her şeyin mevcut olduğunu belirterek özetle şunları söyledi: “Biz burada bir adım atarken ilerisini de düşünüyoruz. Çünkü bizden sonra gelecek kişilerin daha rahat olmasını istiyoruz. Malum şuanda ülkemizde büyük zincir marketler ile ilgili bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Bu marketler ile ilgili yaşanan sıkıntıları tek çözebilecek kişi biziz. Pazarcılar esnafı olarak biz bu marketlerin tek rakibiyiz. Bizde A’dan Z’ye her şey mevcut. Sadece bizim fiziksel şartlarımızı yenilenmesi gerekiyor. Marketle ilgili de şuanda bir savaşımız mevcut. Fiziki şartlarımızı geliştirmeleri halinde biz bu marketlerin altından kalkabiliriz.”

MARKETLERİN TEK RAKİBİ: PAZARLAR

Gıdadan giyime kadar her türlü ürünün pazar reyonlarında bulunduğunu aktaran Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Nurullah Bozkır, federasyona kayıtlı 358 bin pazarcı esnafı ile ulusal zincir marketlerin tek rakibi olduklarını söyledi. Nurullah Bozkır: “Şuanda Türkiye Sebze ve Meyveciler Federasyonu’na 101 tane oda bağlı. 358 bin kayıtlı pazarcı esnafımız var. Türkiye’de toplamda 12 bine yakın pazar var. Belediyeler her pazar yerinin fiziki şartlarını düzenlerse pazar yeri dediğimiz yer aslında 12 bin market olacak. 3 harfliler dedikleri marketlere tek rakip olan biziz. Bizi desteklemelerini bekliyoruz. Halkımıza en ucuz ve en kaliteli malı biz veriyoruz. Çünkü bizim kalitesiz mal satma gibi imkanımız yok. Elimizdeki malı mutlaka satmamız gerekiyor ki yerine yenisini koyalım. Ancak marketlerde böyle bir durum yok. Satılana kadar duruyor tezgahta. Bizim tek noktamız tekrardan söylüyorum. Pazar yeri halkın yeri. Samimiyet var” diye konuştu.

GÜMÜŞÇEŞME PAZARINA OTOPARK PROJESİ

Oda başkanı olduğu günden bu yana hayata geçirdiği projeler ile adını sürekli gündemde tutan Başkan Nurullah Bozkır, Gümüşçeşme Pazar yerine 600 araç kapasiteli otopark projesine başlanıldığını söyledi. Başkan Bozkır: “Buradan bir projemizi daha duyurmak istiyorum. Gümüşçeşme mahallesindeki pazar yerinin yanındaki otluk alan var. Balıkesir’de herkes arabasıyla bir yere gidiyor. Bu sebeple de alana bir otopark ihtiyacımız vardı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile bu konu ile ilgili yaptığımız görüşmeler sonrasında oraya yaklaşık 600 araç kapasiteli bir otopark yapılacağını duyurmak istiyorum. Gün içerisinde günde 3 bin civarında araç girecek. Bu da bizim için büyük bir şey. Marketten pazarlara insanları kaydırmamız gerekiyordu. Bu proje ile hedefimize yaklaşıyoruz” dedi.

HATALI ARAÇ PARKINA BAŞKAN BOZKIR’DAN ÇÖZÜM

Pazar yerlerinde bırakılan araçları çekiciye ihtiyaç olmadan yerlerini buldukları sistemle değiştiren Başkan Nurullah Bozkır: “Bizim ayrıca pazar yerlerinde yaşadığımız birkaç sıkıntı daha vardı. Bunlardan birisi da pazar kurulacağı günlerde araçların bırakılmasıydı. Bu araçları da çektiremediğimiz için farklı bir çözüme gitmemiz gerekiyordu. İnternette yaptığımız araştırmalar sonucunda bir mekanizma bulduk. Araç lastiklerinin altına yerleştirdiğimiz tekerlekli mekanizmalar sayesinde tezgahların kurulacağı yerlere bırakılan araçları herhangi bir çekici olmadan hareket ettirebiliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“DİSİPLİNLİ ÇALIŞMAK İSTİYORUZ”

2023 yılı hedeflerinden de bahseden Başkan Bozkır, pazarcı esnafı olarak çalışma saatlerini azaltarak daha az çalışarak iyi paralar kazanmak istediklerini söyledi. Başkan Bozkır, bu konu ile ilgili de görüşmelerin sürdüğünü belirterek üyelere çok yakında müjdeli haberi vereceğinin sinyallerini verdi. Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Nurullah Bozkır: “Pazarcının artık çok çalışıp para kazanma devri geçti. Az çalışıp iyi para kazanmamız gerekiyor. İyi mal alıp onları satmak istiyoruz. Vaktimiz çok değil. 14 saat kadar çalışıp evini geçindirmesini hedefliyoruz. Esnafımızın kendine de vakit ayırmasını istiyoruz. Bununla ilgili de hem Büyükşehir Belediyesi ile hem de İlçe Belediyeleri ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. 2023 yılında pazarcı esnafını daha güzel günler beklediğini söyleyebilirim” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir