GenelGündem

Re-You 2. Bölgesel Konferansı Yapıldı

Yenilenebilir Gençlik Enerjisi Re-You Projesinin bir parçası olan Bölgesel Konferansların ikincisine, Çanakkale ev sahipliği yaptı. Ulusal ve uluslararası konuşmacıların katıldığı konferansta yenilenebilir enerji sektörünün mevcut durumu ve geleceği konuşuldu.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründe en önemli ve lider bölgesi olmak amacıyla Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından hazırlanan ve yürütülen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında uygulanan ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında finanse edilen RE-You Projesi’nin bir adımı olan Bölgesel Konferansların ikincisi Çanakkale’de büyük bir katılımla düzenlendi.

Yenilenebilir enerjinin Dünya’da, Avrupa’da ve Türkiye’de güneş, rüzgâr ve biyogaz başta olmak üzere yenilenebilir enerji teknolojilerine ve sektörlerine ilişkin güncel durum ve trendlerin tartışıldığı programa, Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi temsilcileri, Güney Marmara Kalkınma Ajansı temsilcileri, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektör Yöneticisi Mustafa Balcı’nın yanı sıra, yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren firma temsilcileri, Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi başta olmak üzere Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler, kamu kurumlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve RE-You Projesi kursiyerleri katıldı.

Yeşil Hidrojen ve Depolama Teknolojileri de Konuşuldu

İlk olarak Projenin yüklenicisi GIZ International Services adına açılış konuşmasını gerçekleştiren Takım Lideri Prof. Dr. Dusan Gvozdena katılımcılara projenin son durumu hakkında bilgiler verdi. Ardından kürsüye gelen GIZ Program Koordinatörü Bülent Cindil, Re-You projesinin başlangıcında rüzgar, güneş ve biogaz teknolojilerinin yer aldığını ancak gelişen enerji sektörüne ve yeni teknolojilerin hızına ayak uydurmak için ile bugün konferansta olduğu gibi depolama ve yeşil hidrojen alanlarını da dahil ettiklerini söyledi.

Cindil’in konuşmasının ardından kürsüye gelen GMKA Balıkesir Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Koç, özellikle gençlerin kariyeri ve ülkemizdeki yenilenebilir enerji sektörü için öncü olan Re-You Projesine bugüne kadar katkı sunan tüm paydaşlara teşekkürlerini iletti.

Re-You Projesini AB Ülkelerine Örnek Gösteriyoruz

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, Yenilenebilir Gençlik Enerjisi Re-You projesinin başarısından söz ederek projeyi Avrupa Birliği (AB) ülkelerine örnek proje olarak tanıttıklarını söyledi. Balcı, özellikle AB’de geçerli sertifikasyonlarla proje katılımcısı öğrencilerin sadece ülkemizde değil uluslararası işgücü piyasasında da çalışabileceklerinin altını çizdi.

Ardından kürsüye gelen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, projenin Çanakkale bölümü hakkında detaylı bilgiler verdiği bir sunum gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından konferasın öğleden önceki oturumu Renewables Academy (RENAC) AG, Almanya Rüzgar Enerjisi Birliği, Almanya Biyogaz Birliği, Almanya Enerji Depolama Sistemleri Birliği ve Almanya Güneş Enerjisi Endüstrisi Birliği’nden katılımcıların yapılan sunumlarla tamamlandı. Öğleden sonra Yenilenebilir Gençlik Enerjisi Re-You Çanakkale Bölgesel Konferansı, oluşturulan rüzgar, güneş, biyogaz, depolama teknolojileri ve yeşil hidrojen çalışma gruplarının düzenlediği çalıştayla devam etti.

Güney Marmara Yenilenebilir Enerjide Eğitim Üssü Olacak

Türkiye’nin en büyük bütçeye sahip eğitim projesinde 480 genç mezunun, yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilmeleri için gerekli nitelikleri kazandıracak rüzgâr, fotovoltaik ve biyogaz olmak üzere, 3 enerji sisteminin dahil olduğu yenilenebilir enerji eğitimlerini tamamladılar. Teknik eğitimin yanında kariyer eğitimi, Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde Çalışma Belgesi (EKAT) ve GWO Temel Güvenlik Eğitimleri de alan katılımcılar, sektörün ihtiyacına yönelik kariyer geliştirmiş oldu.

Ayrıca proje kapsamında hem Balıkesir Üniversitesi’nde hem de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde yenilenebilir enerji laboratuvarları kurulurken, üniversiteler Global Wind Organization (GWO) tarafından aktedite edildi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir