Dünya beşten, Türkiye bu 5 firmadan büyüktür
Enazından öyle olmalı diye düşünüyor vatandaş.
18 yıllık AK Parti döneminde kamu ihalelerinin nerdeyse tamamında az sonra adını geçireceğimiz şirketler ve patronları var.
Bütün vizyon projeler bu firmalar ile hayat buldu. Ekonomik karşılığı nedir bilmiyorum ancak milyarlarca dolara denk geleceği çok açık.
Zaman zaman oldukça yüksek perdeden eleştiri de aldı bu isimler.
Devlet güvencesiyle yapılan otoyollarda bunlara ait, davetiye usulü ile dağıtılan işlerde.
Kalyon’un sahibi Cemal Kalyoncu. Oldukça parlak bir öğrencilik hayatının ardından plastik sektöründe zirveye yükseldi. Hiç aklında yokken birden inşaat aklına geldi ve hızla merdivenleri çıkmaya başladı. Başakşehir Stadı mesela Cemal beyin eseridir.
Bir dönem Sabah ve ATV’yi satın alarak bir kez daha dikkatleri üzerine çeken Kalyon Grup, son dönemin en dikkat çeken inşaat firmaları arasında. Son yıllarda aldığı işlerin toplam büyüklüğü 100 milyar TL’ye yaklaşan Kalyon Grup, İstanbul’un 3’üncü havalimanını yapacak konsorsiyumu oluşturan şirketlerden biri. Taksim Yayalaştırma Projesi’nde de imzası olan Kalyon Grup, KKTC içmesuyu projesinden, İstanbul Finanskent projesine kadar geniş bir alanda kazandığı ihalelerle dikkat çekiyor. Kalyon grup, Ekim ayında gerçekleşen İstanbul Mecidiyeköy-Mahmutbey ihalesini de 849 milyon TL’lik teklifi ile kazanan konsorsiyum içinde yer aldı. Medyaya giriş kararı alan Kalyon Grup, özellikle son 10 yılda aldığı ihalelerle sürekli gazete haberlerini süsleyen bir isim. Grubun son yıllarda kazandığı ihalelere bakıldığında ise, geniş bir alanda birçok işin yapımını üstlendiği görülüyor. Kalyon Grubu’nun son yıllarda kazandığı ihaleler şöyle: Taksim yayalaştırma projesi, Bakırköy Adliye Binası, Kıbrıs’a su yolu işi,3. Havaalanı Projesi diye uzayıp gidiyor.
Mesela başka kim var bu 5 ismin içinde?
Mehmet Nazif Günal. En bilindik firması ile MNG Kargo’nun sahibi. 68 kuşağının hızlı devrimcilerinden ve ODTÜ mezunu. Bir ara basına Semra ve Turgut Özal ile
Çiller`in çok yakını olduğu söylentileri çıkmış, sahibi olduğu Tv8’i de Mesut Yılmaz’a yakın durabilmek adına kurduğu iddia edilmişti.
AK Parti’nin ilk kurulduğu yıllarda, ANAP ve DYP’ye yakın algısında kurtulabilmek için dönemin AKP vekillerini özel uçağı ile Umre’ye götürdüğü bile yazılıp-çizilmişti. Balıkesir’deki ünlü Şehir Hastanesi mesela MNG tarafından yapıldı. Erdoğan döneminde Günal’da kamunun en çok kazananlarından oldu.
Naci Koloğlu, belki de en çok tartışılan isim oldu geçtiğimiz yılı başında. Milli Piyango’nun kendisine çıktığı ve 70 milyonluk ikramiyeyi ise iktidara yakın vakıflara bağışladığı öne sürülmüştü. Kolin İnşaat’n sahibi olan Naci bey telekomünikasyon ve baraj inşaatında adından söz ettirdi.Gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında karayolları, demiryolu ağırlıklı faaliyetini sürdüren Kolin İnşaat da AK Parti döneminin yıldızı parlayanları arasında yerini aldı.
Diğer bir isim olan Mehmet Cengiz kısa bir süre önce 6 çocuğunun annesi Fatma Cengiz, şiddetli geçimsizlik ve zina nedeniyle boşanma davası açtı. Mehmet Cengiz’in Y.Y., isimli kadınla evlilik dışı ilişkisinden olan çocuğu nüfusuna geçirdiğini belirten Fatma Cengiz, aylık 750 bin TL tedbir nafakası, 250 milyon TL maddi, 150 milyon TL manevi olmak üzere toplam 400 milyon TL tazminat talep etti.
İstanbul Havalimanı başta olmak üzere inşaat, otoyol, köprü, tünel, enerji, sigorta, havacılık, maden, turizm, baraj, liman, metro, demir yolu, turizm tesisleri alanlarında faaliyet gösteren Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding, Türkiye’nin ilk 10 firması arasında gösteriliyor.
TFF Başkanı da olan Nihat Özdemir vatandaşın fedakârlık beklediği isimlerin başında geliyor. Bitlisli olan Özdemir’in şirketi Limak’ın özelleştirme ihalelerinde sahneye çıkışı 2004 yılındaki Tekel ile oldu. Tekel Alkollü İçkiler’in özelleştirildiği dönemde Limak Holding 292 milyon dolarlık ihaleyi 4 ortaklı bir konsorsiyum ile aldı. İhalelere çoğunlukla Cengiz ve Kolin İnşaatla giren Limak Holding, 2007 yılındaki Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesine ise GMR Infrastructure L.T.D- Malaysia Airport Holding’le birlikte girdi. 3 milyar dolarlık ihalede Limak, 1 milyon dolarlık jest artırımı yaparak Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıllık işletmesini 3.1 milyar dolara aldı. Limak-Cengiz-Kolin üçlüsünün en büyük montanlı ihalesi ise geçtiğimiz mayıs ayında yapılan 3’üncü havalimanı projesi oldu. Konsorsiyuma MAPA- Kalyon şirketlerini de alan 3 ortak KDV dahil 26 milyar euroluk ihaleye imza attı.
Konuyu uzun uzun anlatmaya gerek yok.
İşte muhafakazar kesimin “sıra sizde” diye işaret ettiği 5 firmadan, Ali Koç’un Gezi Olaylarında yaptığı “fedakarlığı” bekliyor.
Kendi çalışanı ve tüm ülke için atacakları adımlara bakıyoruz.