Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından IPARD II 2. Çağrı Dönemi Sözleşme İmzalama Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıda sözleşme imzalamaya hak kazanan 6 kişiye belgeleri teslim edildi.
Tören, İl Koordinatörü M. Zahid Döğdü’nün TKDK’nın Türkiye geneline ve Balıkesir’e kazandırdıklarını anlatan sunumu ile başladı.
TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) Balıkesir İl Koordinatörü Mehmet Zahid Döğdü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun, Avrupa Birliği’nin aday ve potansiyel aday ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında yatırımcılara farklı sektörlerde hibe sağladığını söyledi.
TKDK’NIN BALIKESİR’E KAZANDIRDIKLARI
TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) Balıkesir İl Koordinatörü Mehmet Zahid Döğdü konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Şeffaflığı benimseyen, uzmanlık ve bilgiyi esas alan, etkin iletişim kuran, güvenilir, sonuç ve çözüm odaklı çalışmalarla yürütmekte olduğumuz program kapsamında, ilimizde 2007 – 2013 yıllarını kapsayan IPARD I Programı’nda 178 adet projenin ödemeleri tamamlanmıştır. Söz konusu projelerden 61 adedi hayvancılık üzerine olup, ödenen hibe yaklaşık 44 milyon TL, (43.906.112,02 TL),10 adedi işleme ve pazarlama üzerine olup, ödenen hibe yaklaşık 22,5 milyon TL (22.405.186,64 TL,) 107 adedi kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi üzerine olup, ödenen hibe yaklaşık 9,6 milyon TL (9.621.188,62 TL) olarak gerçekleşmiştir.
Programın birinci döneminde ilimizde faaliyete geçen yatırımlara yaklaşık 76 milyon TL hibe ödemesi yapılmıştır. Kırsaldan kente göçün engellenmesi, genç girişimcilerin ve kadınların çalışma hayatında desteklenmesi hedefimiz doğrultusunda 1383 kişiye istihdam sağlanmıştır, bu kişilerden 15’i kadın yatırımcı, 71’i ise genç yatırımcıdır. 2015 yılında IPARD programının birinci kısmının tamamlanması sonrasında 2014 – 2020 yıllarını kapsayan ikinci kısma geçilmiştir. Verilecek hibe oranlarının yatırım alanlarına göre %50 ila %70 arasında değiştiği IPARD II Programı dâhilinde Türkiye çapında 801 milyon Avro’su Avrupa Birliğinden karşılanmak üzere toplamda 1 milyar 45 milyon Avro hibe desteği verilmesi planlanmaktadır. 2020 yılına kadar sürecek bu dönemde IPARD I’de yer alan tüm sektörlere ilave olarak manda yetiştiriciliği, kaz yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği, yenilenebilir enerji yatırımları, makine ekipman parkları gibi yeni yatırım alanları da programa dahil edilmiştir. Üretimde kaliteyi arttırarak daha modern, daha fazla istihdam sağlayan, sürdürülebilir projelerin desteklenmesi hedeflenmektedir. IPARD II Programı ikinci başvuru çağrı ilanına 12 Haziran 2017 tarihinde çıkılmıştır. Programın birinci uygulama döneminden edinilen tecrübeler ve ilçe, mahalle toplantıları ile yapılan bilgilendirmelerin de bir sonucu olarak, il koordinatörlüğümüze çağrı döneminde iletilen projelerden 6 adedi sözleşme imzalamaya hak kazanmıştır. Sözleşme imzalamaya hak kazanan projeler; 4’ü süt işleme tesisi, 1’i et parçalama tesisi, 1’i de meyve sebze işleme tesisinden oluşmakta. Yatırımların toplam desteği 8,2 Milyon TL (8.187.007,97 TL) olarak gerçekleşecektir. Yeni yatırımlarımız Altıeylül, Gönen ve Burhaniye ilçelerimizde gerçekleştirilecektir. Yatırımcılarımız tarafından sözleşmede yer alan hususlar doğrultusunda ve sözleşmede belirlenmiş faaliyet dönemleri içerisinde yatırımlar tamamlanacak, ödeme talep paketlerinin tam ve doğru bir şekilde teslim edilmesini müteakip ödemeler il koordinatörlüğümüz incelemelerinden sonra yapılacaktır.” şeklinde konuştu.
TKDK İl Koordinatörü Mehmet Zahid Döğdü’den sonra konuşan Vali Ersin Yazıcı ise, “Bugün Balıkesir’de Kırsal Kalkınma ve Destekleme Kurulu’nun çağrılarına uyarak sözleşme yapmaya hak kazanan firmalarla sözleşme imzalamak için bir aradayız.” dedi.
YATIRIMLAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Özellikle tarımın hızlı bir şekilde gelişmesi ve Balıkesir ekonomisinde önemli bir yer tutması bakımından bu yatırımların büyük önem taşıdığını söyleyen Vali Yazıcı, ” Hak kazanan 6 işletme sahibini tebrik ediyorum, arzu ederdik ki bu sayımız biraz daha fazla olsun. Balıkesir Türkiye’yi doyuran il. Bu artık tüm Türkiye’de konuşulur hale geldi. Biz de şehir olarak Balıkesir olarak yakışanı yapmak ve bu ünvanı gerçekten hak etmek adına çalışmalarımızı hep birlikte çiftçilerimizle iş adamlarımızla yürütüyoruz. Devlet olarak tarımla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız başta olmak üzere birçok Bakanlığımızın veya kurumlarımızın tarım ve hayvancılığa sunduğu ciddi destekler var. Biz bunları buradaki kurumlar vasıtasıyla TKDK ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü ile diğer kurumlarla sizlere sunma gayretindeyiz. Ama şu gerçeğin altını çizmek isterim ki özellikle tarımsal üretimlerde dünyanın Avrupa’nın oluşturduğu bir standart var. Eğer biz Türkiye’nin bu konuda önde giden illerinden biri isek bunda şüphemiz yok. Balıkesir Türkiye’nin tarımsal ve hayvansal üretiminde ilk üçte. Bu ilk üçte olmanın getirdiği sorumluluklar var. Bununla gurur duyuyoruz. Türkiye’nin en kaliteli sütü bu şehirde üretiliyor. Bundan asla geriye dönmememiz gerekiyor. Belli bir bölgenin süt üretimiyle kısıtlı kalmaması gerekiyor. Balıkesir Türkiye’yi doyuran il olarak en kalitelisini üretmekle mükellef. “dedi.
İLK HEDEF KALİTE
Yapılacak yatırımlarla ilimiz için önemli olan tarım, hayvancılık ve turizm sektörüne katkı sağlanacak kırsal kesimde yaşayan halkımızın refah seviyesinin yükseltileceğini ifade eden Vali Yazıcı, ” Başta bu 6 işletme olmak üzere bu alanda çalışan herkesin öncelikle ilk hedefinin kalite olduğunu hatırlatmak istiyorum. Güzel bir şey yapıyoruz, güzel şeyler üretiyoruz. Üretmeye de devam edeceğiz. Devletimiz bu destekleri artırmaya devam edecek. Balıkesir madencilikten, tarım, hayvancılığa ve turizme kadar her alanda olan bir şehir. Biz Türkiye’yi doyuran il ifadesini güçlendirmek adına özellikle tarımsal ve hayvansal üretimlerimizi bu alanla ilgili bütün sektörlerdeki üretimlerimizi artırarak ülke ekonomisine katkı sunmamız gerekiyor. Emeği bulunan bütün kurumları ve çalışanları özellikle de bunu hak eden çiftçilerimizi üreticilerimizi iş adamlarımızı tebrik ediyorum.”dedi.
6 PROJE SAHİBİNE SÖZLEŞMELERİ TESLİM EDİLDİ
Konuşmaların ardından proje imzalamaya hak kazanan 6 proje sahibine sözleşmeleri teslim edildi. Törenin ardından sözleşme imzalamaya hak kazananlara, uzman ekiplerce bilgilendirmede bulunuldu.
Törene Vali Ersin Yazıcı, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir ile Kamu Kurumları Müdürleri ve sözleşme sahipleri katıldı.