GenelGündemSiyaset

Mübadiller Ayvalık’ta Anıldı

Mübadelenin 101. yılında Mübadiller Ayvalık’ta anıldı. Anma Gecesinde Konuşan Büyükşehir Başkan Vekili M.Birol Şahin, “130 yıl önce Türk nüfusu olmayan Ayvalık Boşnak ve Mübadiller sayesinde artık bir Türk yurdu” dedi.

Deniz kenarında çelenk sunumu ile başlayan etkinlikler mübadele sebebiyle göç ederken vefat edenler anısına düzenlenen Mevlit ve hayır yemekleri ile devan ederek akşamında da mübadiller, çocukları ve torunları Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği’nin düzenlediği akşam yemeğinde bir araya geldi.
Vilayetler evinde düzenlenen akşam yemeğine Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Birol Şahin, Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Neşe Albayrak, İyi Parti Ayvalık İlçe Başkanı Gülten Sütçüoğlu, Ak Parti Ayvalık İlçe Başkanı Mustafa Güren, MHP Ayvalık İlçe Başkanı Hasan Ustalı ve mübadillerin aileleri katıldı.
“Öncelikle 101 yıl önce 30 Ocak 1923 yılında Lozan’da imzalanan “Zorunlu Nüfus Mübadele Sözleşmesi” sonucunda yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan, anılarını, bütün geçmişlerini bir sandığa sığdırarak yola çıkan, göç yollarında yaşamlarını yitiren, göç ettikleri yerlerde memleket hasretiyle yaşayan, geldikleri Anadolu topraklarında barış ve kardeşlik iklimini yaşatan tüm Mübadilleri rahmetle anıyor, yaşanan acıların tekrar yaşanmayacağı topraklarından koparılmadığı, barış ve huzur dolu günler diliyoruz.” sözleriyle başladığı konuşmasında, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin: “1891 yılında yapılan nüfus sayımında Ayvalık’ın nüfusu 21.666 kişi, bunun 180 kişisi Türk kalan nüfus Rum olarak tespit edilmiş. Daha sonra Boşnak, Muhacir, nüfus hareketi ve 101 yıl önce de mübadele sonucunda Türk-Müslüman nüfus sayesinde Ayvalık bu gün tamamen bir Türk yurdu haline dönüşmüş. Bundan sadece 130 yıl önce Ayvalık’ta Türk ve Müslüman nüfus yok denecek kadar azken özellikle Boşnak ve Mübadiller sayesinde Ayvalık bu gün yüzde yüz bir Türk şehri. Ayvalık bu gün yemek kültürü başta son derece özel ve zengin bir yaşam kültürüne sahip. Dedeleriniz zorlukla, kayıpla, acılarla buraya geldiler ama iyi ki geldiler.” dedi.
Göç, mübadele büyük acıların, kayıpların yaşandığı bir zorunlu nüfus hareketi olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin: “Aslında insanlık tarihi bir göç tarihi aynı zamanda. Ancak medeniyet göçler sonucunda insanların gurupların birbirleriyle etkileşimi, kültür, gelenek, bilgi ve tecrübelerini birbirlerine aktararak yeni bir sentez ile geleceğe taşımaları ile oluşuyor. Hiç göç olmasaydı her bir insan doğduğu yerde yaşasaydı bu günkü insanlığın ortak mirasının oluşması bu medeniyet, bu kültür gelişimi olmazdı. Balıkesir antik çağlardan beridir göç yolları üzerinde. Bir çok medeniyet gelip geçmiş ama kendi birikimlerini bırakmış. Balıkesir’in bir diğer özelliği bütün bu farklı gurupların uyum, barış içinde birlikte yaşayan demokratik bir coğrafya oluşu. Balıkesir’in 20 ilçesi de emsalsiz zenginliklere sahip. Büyükşehir Belediyesi olarak bu özellikleri herkes tarafından bilinip tanınan marka haline dönüşmüş zenginlikler haline dönüştürmeye çalışıyoruz. “ dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir