GenelGündem

Bursa’da Korkutan Deprem

Bursa’nın Gemlik ilçesi merkez üssü olan 5.1 büyüklüğündeki deprem şehirde korku ve paniğe sebep oldu. Bursalılar binaları ve evlerini terk edip sokağa çıkarken, Vali Mahmut Demirtaş şehirde herhangi bir can kaybı, yaralanma ve mal kaybı olmadığını bildirdi.

Gemlik Körfezi olan orta şiddetteki deprem en çok Gemlik’in yanısıra Mudanya, Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım ve diğer ilçelerde hissedildi.
Mudanyalılar ve Gemlikliler büyük korku yaşarken, Valilik herhangi bir sıkıntı olmadığını açıkladı.
Merkez Osmangazi İlçesi Haşimişcan Caddesi’ndeki eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler ise büyük panikle dışarıya çıktılar.
Vali Mahmut Demirtaş, İHA’ya yaptığı açıklamada, “Bursa ilinde can mal kaybı, bina yıkılması yok. Bu konuda söyleyeceklerimiz bundan ibaret. Arkadaşlarımız sahayı geziyorlar, jandarma muhtarlar ile görüşüyor. Tüm kamu kurumları olarak sahadayız. Bize gelen sıkıntılı bir durum söz konusu değil. Tüm ilçe kaymakamlarımızla irtibata geçtik. Deprem esnasında yoldaydım. Bir toplantım vardı, araçta valiliğe doğru gelirken oldu. Ben hissetmedim.Tedirgin olmaya gerek yok, herkes rahat olsun. Panik yapmaya gerek yok. Şu anda bir sıkıntımız yok” dedi.
Öte yandan AFAD ekipleri de müteyakkız duruma geçirildi. Gemlik ve Mudanya’da araştırmaların yoğunlaştığı öğrenildi.

Herhangi olumsuz bir durum yok”
Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, herkese geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Şu ana kadar yaptığımız çalışmalara göre, herhangi bir olumsuzluk yok. Cana ve mala gelen bir şey yok. Depremin en fazla hissedildiği ilçe Gemlik ve Mudanya. Vatandaşlarımızın panikleyeceği herhangi bir şey yok, kaymakam arkadaşlarımızı uyardık, şu ana kadar ciddi bir sıkıntı yok” dedi.
Depremden hemen sonra toplantı yaptıklarını belirten Demirtaş, “Herkese görev verdik. Herkes sahada. Kaymakamlarımızı, belediye başkanlarımızı, muhtarlarımızı aradık. Herkes sahada. Bir sıkıntı olursa hemen müdahale edecekler ama şu ana kadar olumsuz bir durum yok. Okullar için herhangi bir tatil yok. Okullarımızda, hastanelerimizde, kamu kurumlarımızda herhangi bir sıkıtı yok. Konutlardan da sadece bir çatlama ihbarı alındı. Çevre Müdürlüğündeki yetkili arkadaşları kontrol için gönderdik” dedi.

“Çok şükür herhangi bir can ya da mal kaybımız olmadı”
Bursa’nın Gemlik ilçesinde öğle saatlerinde meydana gelen 5.1’lik depremin ardından Gemlik İlçe Belediye Başkanı Uğur Sertaslan açıklamalarda bulundu. Sertaslan, “5.1’lik depremle bugün yine karşı karşıya kaldık. Bu sefer adresi Gemlik oldu. Çok şükür herhangi bir can ya da mal kaybımız olmadı. Bu sevindirici bir haber. İzleyebildiğimiz takip edebildiğimiz kadar da daha üst ölçekli bir deprem beklentisi de yok. Bilim adamlarımızın şu ana kadar söyledikleri bu. Şu ana kadar en büyüğü 4.5 şiddetinde 12 adet artçı sarsıntı meydana geldi. İnşallah bu bir vesile olsun kentsel dönüşümün bir an önce yapılması gerekiyor. Bunun bir tarafı vatandaş bir tarafı yerel yönetimler diğer tarafı da merkezi hükümetler. Siyasal iktidarlar her dönem elini taşın altına koyuyor ancak elini taşın altına koyma durumu kentsel dönüşümün önünü açmıyor. Devletin bedenini bu işin içine koyması gerekiyor artık. Vatandaşlara kaynak oluşturup onun üzerindeki yüklerin hafifletilmesi gerekiyor. Maalesef vatandaşların yeni yapılara ödeyecek durumu olmadığı için riskli yapılardan çıkmak yerine buralarda yaşamaya devam etmeyi tercih ediyor” diye konuştu.

“Olumsuz bir durum söz konusu değildir”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sabah 10.42’de Marmara Denizi Gemlik Körfezi-Bursa Mudanya bölgesinde meydana gelen depreme ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Yerlikaya paylaşımında, “Bu sabah 10:42’de Marmara Denizi Gemlik Körfezi-Bursa Mudanya bölgesinde 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Sonrasında en büyüğü 4.5 büyüklüğünde olmak üzere farklı büyüklüklerde 13 artçı deprem ölçüldü. İstanbul, Bursa ve diğer civar illerde; AFAD, Jandarma, Emniyet, UMKE Ekipleri ve diğer görevlilerle yapılan saha taramaları ile birlikte 112’ye gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu an itibari ile olumsuz bir durum bulunmamaktadır” ifadelerine yer verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir