GenelGündem

Yöresel Ürünlerine Değer Katıyor

Balıkesir Valiliği koordinasyonunda 2021 yılında hayata geçirilen ve Vali Hasan Şıldak’ın yakın takibinde yürütülen ‘Coğrafi İşaretli Ürün Sayısının Artırılması Çalışması’ İlimizin sahip olduğu yöresel lezzetlere ve geleneksel değerlere sahip çıkmaya, onları yaşatmaya devam ediyor. 
Coğrafi konumu, iklim şartları, tarımsal çeşitliliği, zengin kültür mirası öğeleri ile kendine özgü çok sayıda kaliteli yerel ürün potansiyeline sahip bir il olan Balıkesir’de; gastronomik ve geleneksel ürünlerin korunduğu çalışma ile ‘Coğrafi İşaret Tescili’ sayesinde yöresel ürünlerin geleneksel yöntemlerle aslına uygun bir şekilde üretilmesine ve geleceğe taşınmasına da özen gösteriliyor.
Balıkesir’in değerleri; Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Balıkesir Ticaret Borsası, Balıkesir Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Güney Marmara Kalkınma Ajansı işbirliğinde Balıkesir Valiliği tarafından yürütülen çalışmada  Coğrafi İşaret Tescili ile ön plana çıkarılıyor. 
Tescilli Ürünlerin Sayısı 26’ya Yükseldi
Balıkesir’de 2021 yılında 13 Coğrafi İşaret tesciline sahip ürün bulunurken, hangi ürünlerin coğrafi işaret tescili alması gerektiği yönünde yapılan planlı çalışmalarla ürün sayısında önemli bir artış yaşandı. Vali Hasan Şıldak’ın da bizzat takip ettiği tescil sürecinin düzenli olarak izlenmesiyle bu sayı 2022 yılında 16’ya,  2023 Temmuz ayı itibariyle de 26’ya yükseldi. Bu artışla, hem ürünlerin tanınırlığı ve ekonomik getirisi artarken, üreticilere yeni imkanlar sunuluyor.
Ayvalık Tostu Tescillendi
Yağcıbedir El Halısı, Ayvalık Zeytinyağı, Gönen İğne Oyası, Balıkesir Höşmerim Tatlısı, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Susurluk Tostu, Susurluk Ayranı, Kapıdağ Mor Soğanı, Balıkesir Kuzu Eti, Marmara Adası Mermeri, Manyas Kelle Peyniri, Burhaniye Zeytinyağı, Balıkesir Pullusu, İvrindi Kelle Peyniri, Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği, Ayvalık Lor Tatlısı, Balıkesir Kaymaklısı, Ayvalık Sakızlı Kurabiye, Yağlılar Basma Helvası, Avşa Adakarası Üzümü, 
Havran Siyah İnciri, Balıkesir Göbel Kuzu Kokoreci, Manyas Kazak Fasulyesi, Savaştepe Mihaliç Kelle Peyniri ve Sındırgı Kornişonu’nun yer aldığı Balıkesir’in Coğrafi İşaretli Ürünleri listesine son olarak ‘Ayvalık Tostu’ Geleneksel Ürün Adı kategorisinde tescil alan ürün olarak dahil oldu. Ayrıca Edremit Zeytinyağı, 20.07.2023 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından “Korunan Menşe” Tesciline sahip Türkiye’nin 13’üncü, Balıkesir’in ise 1’inci ürünü olarak sıralamaya girdi.
20 Ürünün Tescil Başvurusu Yapıldı 
Balıkesir’de yürütülen bu çalışma kapsamında; Avşa Adakarası Şarabı, Ayvalık Kelle Peyniri/Ayvalık Sepet Peyniri, Ayvalık Kirli Hanım Peyniri, Balya Tereyağı, Balıkesir Aba Dokuması, Balıkesir Düğün Çorbası, Balıkesir Etli Çorba, Balıkesir Gönen Baldo Pirinci, Balıkesir Manda Kaymağı, Edincik Su Zeytini, Edincik Su Zeytinyağı, Edremit Körfezi Zeytinyağlı Bademli Baklava, Gömeç Kirli Hanım Peyniri, Havran Mandalinası, Karadiken, Kepsut Bükdere Küflü Katık Peyniri, Papalina, Sındırgı Eğridere Yünlü Tulum Peyniri, Sındırgı Çıtır Kavun ve Balıkesir Kahvaltısı’nın coğrafi işaret başvuru süreci devam ediyor. Başvuru süreci devam eden 20 ürünün büyük çoğunluğunu gıda ve tarım ürünleri oluştururken hayvansal ve geleneksel el sanatlarına ait ürünler de yer alıyor.
Çalışmanın coğrafi işaretli ürünleri üreten vatandaşlara ilerleyen dönemlerde bölgesel, ulusal ve küresel pazarlarda yer almaları için önemli fırsatlar sunulduğunu ifade eden Vali Şıldak, “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Artırılması Çalışması sayesinde özellikle Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri ve Ticaret Odalarının yaptığı başvuruların olumlu sonuçlanmasıyla Balıkesir’e özgü gastronomik ve geleneksel değerlerin tanınırlığı artırılıyor.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir